Header
Jacobien Schrijvershof

Persoonlijk

Ik ben Jacobien Schrijvershof, geboren in 1954 en ik werk al meer dan 25 jaar met plezier en verwondering met het lijf als uitgangspunt in mijn eigen praktijk voor haptotherapie.

Ik ben een praktisch ingesteld mens en we zullen de opgedane ervaringen vertalen naar het leven van alledag.

Ik heb eerst als fysiotherapeute gewerkt in een algemeen ziekenhuis, een verpleeghuis, een instelling voor meervoudige beperkte kinderen en een particuliere praktijk.

Gaandeweg mijn werk, raakte ik steeds meer geïnteresseerd in hoe mensen omgaan met hun lijf in het dagelijks leven. Sommigen negeren het, anderen putten het uit, weer anderen zitten erin opgesloten. Dat heeft consequenties.

Ik merkte dat fysiotherapie niet altijd het antwoord was op de vraag waarmee mensen kwamen.

Ik wist uit ervaring dat het belangrijk is om het lichaam te kennen en ernaar te luisteren en om die informatie te gebruiken in je leven. Ik ben toen de kant van de haptonomie opgegaan. Ik heb de basisopleiding haptonomie gevolgd aan de Academie in Doorn en de opleiding tot haptotherapeut via het ITH van 1989-1991

Ik ben vanaf 1991 verbonden als praktijkdocent aan de opleiding voor haptonomie in Nijmegen, het ITH. Hier maak ik de ontwikkelingen van ons vak in de samenleving van heel nabij mee. Hoe dragen we dit vak, met de specifieke kenmerken over aan nieuwe collega’s en hoe maken we haptonomie breed naar de samenleving. Want overal waar mensen met elkaar te maken hebben kun je haptonomie toepassen.

In mijn begeleidingen maak ik ook gebruik van de principes van het contextuele gedachtegoed.